Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Znaczniki i obroże z nadajnikami wpędzają zwierzęta w kłopoty
1 marca 2017, 11:37Biolodzy badają niezamierzone konsekwencje znakowania zwierząt tagami RFID i obrożami z nadajnikami. Okazuje się, że w przypadku zagrożonych gatunków, np. rekinów czy wilków, sygnały radiowe bądź satelitarne są namierzane przez kłusowników. Zachowanie niezagrożonych gatunków także ulega zaburzeniu, bo miłośnicy przyrody i fotografowie bazują na sygnałach, by zbliżyć do dzikich zwierząt.
Czym pisze astronauta?
27 lutego 2017, 14:33Jedną z popularnych historii krążących w internecie jest opowieść o tym, jak to NASA wydała miliony dolarów na opracowanie długopisu działającego w przestrzeni kosmicznej, podczas gdy sprytni Rosjanie używali ołówków. Opowieść ta jest tak popularna, że trafiła do jednego z odcinków serialu West Wing. Prawda jednak jest znacznie bardziej interesująca.
Mówi fizyk o Twitterze, czyli jak śledzić ruch informacji w Sieci
22 lutego 2017, 11:26Raz wrzucona do Internetu informacja nie ginie, choć niektórzy czasem pewnie by tego chcieli. Jak odnaleźć pierwotnego nadawcę danej informacji? Dlaczego plotki urastają do rangi najważniejszej wiadomości dnia, a istotne dla świata newsy giną w gąszczu informacji? No i gdzie to wszystko miało swój początek? Badają to fizycy z Politechniki Warszawskiej.
Polscy naukowcy koordynują europejsko-amerykańską współpracę przy rozwoju technologii jądrowych
20 lutego 2017, 12:06Narodowe Centrum Badań Jądrowych jest koordynatorem prac badawczo-rozwojowych reaktorów wysokotemperaturowych (HTR), prowadzonych w ramach europejsko-amerykańskiej współpracy "GEMINI+". To jeden z pięciu zwycięskich projektów instytutu ze Świerka w najnowszym konkursie EURATOM.
Łyżeczka do symulowania oblizywania palców
13 lutego 2017, 14:06Goûte to łyżeczka, która przez specyficzny kształt i symulację oblizywania palców ma nasilać smak pokarmów o kremowej konsystencji, m.in. jogurtów, musu czekoladowego czy miodu.
Działania producentów antywirusów mogą narażać nas na niebezpieczeństwo
9 lutego 2017, 11:25Google, Mozilla, Cloudfare oraz badacze z dwóch uniwersytetów skrytykowali producentów oprogramowania antywirusowego za przechwytywanie ruchu HTTPS. Działania takie mogą bowiem narażać użytkowników na niebezpieczeństwo
NCBJ zapleczem badawczym Komisji Europejskiej
8 lutego 2017, 12:38Narodowe Centrum Badań Jądrowych podpisało umowę o współpracy ze Wspólnym Centrum Badawczym (Joint Research Centre, JRC) będącym jedną z Dyrekcji Generalnych Komisji Europejskiej
Haker wyłączył tysiące pedofilskich witryn
7 lutego 2017, 11:33W ciągu minionego weekendu doszło do wielkiego ataku na tzw. Dark Web, czyli niedostępną dla zwykłego użytkownika część internetu. Wskutek ataku przestało działać ponad 10 000 witryn, głównie z dziecięcą pornografią. Skala ataku jest olbrzymia, dotknął on bowiem około 20% Dark Web, a sam atak jest prawdopodobnie dziełem jednej osoby.
Wielki atak na polski sektor bankowy
3 lutego 2017, 13:54Doszło do prawdopodobnie najpoważniejszego ataku na polski sektor bankowy. Jak informuje serwis Zaufana Trzecia Strona, włamywaczom udało się dostać do stacji roboczych i serwerów co najmniej kilku banków, skąd ukradli dane